Najstarší kláštorný komplex na Slovensku, starobylé mesto a vzácna knižnica

Destinácia: Slovensko
Kód zájazdu: 1286641
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy
Jednodňové zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

Program:
06:00 hod odchod zo Žiliny do Hronského Beňadika, prehliadka kláštora o ktorého vzniku hovorí stará legenda. Skutočné dejiny kláštora sa s legendou zhodujú v tom, že knieža Gejza a Šalamún bojovali medzi sebou o vládu nad kráľovstvom, do ktorého Hronský Beňadik patril. Bojovali nielen mečom. Šalamún mal starý benediktínsky kláštor v Pannonhalme, dnešnom Maďarsku. Gejza nechcel byť horší, preto sa rozhodol, že založí nový, vlastný benediktínsky kláštor. Voľba padla na územie zvané Slovenská Brána, kde sa spájali dve cesty zo západu a juhu Slovenska. Týmito trasami cestovali kupci zo západu na východ a naopak, bolo to teda strategické miesto. V súčasnosti kláštorný kostol patrí k významným gotickým stavbám na Slovensku.
Je cieľom mnohých pravidelných bohoslužieb, pútí a duchovných cvičení. Je v ňom uložená vzácna relikvia: kúsok starého plátna s kvapkami Kristovej krvi. Má to byť časť šatky svätej Veroniky, ktorou utrela Ježišovi tvár na jeho krížovej ceste.
Po prehliadke pokračovanie do Nitry. Osobné voľno na obed a prehliadka Horného mesta, ktoré patrí k najstarším na území Slovenska a je úzko spojené s našou históriou. Horné mesto sa dlhé obdobie vyvíjalo v úzkom spojení s katolíckou cirkvou. Vládne v ňom atmosféra ako napríklad v Bratislave alebo Trnave na Kapitulskej ulici. Kláštor Františkánov, Kostol sv. Petra a Pavla, Veľký a Malý seminár sú toho dôkazom. Dolné mesto zas bolo od stredoveku veľmi ľudnaté a ani my neobídeme Pešiu zónu. Nitra – to však nie je  iba história. V súčasnosti je známa vďaka vysokým školám ako mesto mladých, ale aj ako centrum poľnohospodárstva, či výstavníctva.
Pokračovanie do Oponíc, neveľkej obce medzi Nitrou a Topoľčanmi, ktorú od r. 1392 spravoval  šľachtický rok Apponyiovcov. Jeho potomkovia tu zotrvali až do r. 1940. Skvelí diplomati Rakúsko-Uhorskej monarchie  boli svojho času zakladatelia jednej z najväčších knižníc v strednej Európe: Bibliotheca Apponianu. Chateau Appony – renesančný kaštieľ obývaný ich rodom vyše šesť storočí – sa dočkal veľkolepej opravy a knižnica ako súčasť hotelového komplexu ponúka svojim návštevníkom poznanie histórie v doposiaľ nepoznaných rozmeroch s vôňou zašlých stáročí. Neďaleko kaštieľa sa nachádza Apponyiovská hrobka, ktorá tiež stojí za návštevu.

Po prehliadke odchod na cestu späť, predpokladaný návrat do Žiliny do 19:30 hod.

Cena zahŕňa:

dopravu zájazdovým autobusom, miestneho sprievodcu v Nitre a sprievodcu CK
                                                           
Nepovinný výdavok:

vstupné  v €             dosp.os.         + 65 r., ZŤP, študent

Hronský Beňadik          4                          4                           
Nitra                           5                          2,50
Oponice                      6                          4

vyberte si ubytovanie
Európska cestovná poisťovňa






Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,27 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,73 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »