Ekvádor, Galapágy a Machu Picchu

Na Machu Picchu sme každý rok a vždy nás rovnako uchváti. Obmedzený počet návštev, jednosmerný chara /uploads/usr/10898/ekvador/brochure-nono-paisaje-foto.jpg S BUBO ste v každom náročnom regióne ako doma. Tento krát sa vyberieme do Ekvádora, na Galapágy a zd S BUBO robíte viac pre náš svet. Na programe spolupracujeme s partnermi a vytvorili sme pre Vás cest Príroda, do ktorej prídeme je neuveriteľne bujná, zelená a svieža. Kam môžeme, pôjdeme pešo. Foto: L Na úvod našej čistej cesty nazrieme do hlavného mesta Ekvádora. Quito - krásne historické mesto na ú Celodenná prehliadka jedného z najpokojnejších juhoamerických miest. Námestie nezávislosti, katedrál Koľký krát prekračujete rovník ? Sme radi, že sme s Vami pri tom a to priamo v krajine s príznačným Mitad del Mundo – stred sveta. Áno, stojíte priamo na rovníku! Foto: Peter Droba - BUBO V absolútnom pokoji andskej prírody v znesiteľnej nadmorskej výške 2800-2900 m n.m.  foto: Lorena Ta Za kolibríkmi v zelenej záhrade Ánd. Foto: Lorena Tapia de Morillo - BUBO Príjemná ekvádorská večera u našej miestnej partnerky Loreny. Foto: Lorena Tapia de Morillo - BUBO Ekvádor je pastva pre oči. Kto miluje zvieratá, bude taktiež veľmi nadšený. foto: Lorena Tapia de Mo Náš ranný budíček. foto: Lorena Tapia de Morillo - BUBO Kolibríky vo veľmi vysokej nadmorskej výške opeľujú tak, že nekmitajú krídlami, ale pristanú na kvet Odlietame tisíc km ďaleko do Pacifiku. Špeciálny letiskový check in a bezpečnosť. Galapágy - ostrovy Náš pobyt v raji.  Vzdialenosť, ktorú iné živočíchy nevedeli prekonať a preto Galapágy ostali takým Zvláštne vtáky, ktoré máme v BUBO radi- volajú sa Booby (čítaj Bubi). Po slovensky Sula modronohá. f Dôkladne si vysvetľujeme ich život, správanie a hniezdenie. foto: Lorena Tapia de Morillo - BUBO Chceme vidieť uškatce, loviace pelikány a potom skočiť na pláž. Hodinová prechádzka po najkrajšej pl Sme na rovníku a Vy tu bežne viete plávať s tuleňmi. Ostrovy sú tmavé - vulkanického pôvodu. foto: Ľ Bielučký piesok a modré more..no čo je absolútne unikátne, tak v mori môžete vidieť plávať jaštery – Záujemcovia o šnorchlovanie či potápanie hláste sa. Foto: Lorena Tapia - BUBO Neskutočná fauna, ako ju videl Darwin. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Okolo nás je zrazu zeleň a my dávame pozor, aby sme nezrazili korytnačku obrovskú – na tomto ostrove Kde žila najslávnejšia korytnačka sveta Osamelý George? Naozaj mal 150 rokov?
Foto: Peter Droba - BU Kto sú jej najväčší nepriatelia? foto: Lorena Tapia de Morillo - BUBO Selfie a post na Instagram s najväčšími korytnačkami sveta. Foto: Ľuboš Fellner- BUBO Keď Charles Darwin uvidel plávajúce leguány a všimol si rozdiel oproti suchozemským - napríklad, že Koľko živočíchov sa nám ukáže? Príroda je nevyspytateľná a prekvapivá. foto: Lorena Tapia de Morillo Keď si Charles Darwin všimol, že morské iguany majú silné pazúry prispôsobené tomu, aby sa vedeli za Rudo rozmýšľa o živote, podobne ako kedysi Charles. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Náš ekvádorský kamarát. Uvidíme ich. Foto: archív  - BUBO Galapágy vám vyrazia dych v každom veku. Jedno z najunikátnejších miest na svete, kde spoznávať ríšu “Neprežijú tí najväčší a najsilnejší, ale tí, ktorí sa čo najlepšie dokážu prispôsobiť”
foto: Ľuboš Galapágy regulujú počet turistov kvôli ochrane životného prostredia. My máme vstupenky vopred zabezp Aké pivko sa popíja v Ekvádore? Musíme jedno stihnúť, kým prejdeme do ďalšej krajiny. Foto: Peter Dr Peruánska gastronómia patrí medzi svetovú topku! Foto: Ľuboš Fellner - BUBO A zoznámime sa s miestnymi. Čo robia, čím sa živia a čo ich dnes trápi? Foto: Ľubor Kučera - BUBO Nakúpime si tie najfarebnejšie suveníry. Pestrofarebné deky, pončá, čapice, šiltovky...Každý vie, že Takto vyzerajú recepcie špičkových hotelov v Peru. Stále váhate? Foto: JW Marriott Cuzco Na raňajky sa podávajú zdravé domáce potraviny a na každé jedno ráno sa budete doslova tešiť. Foto: Tento hotel je dôkazom, že aj história sa dá zakomponovať do novučičkého hotela. Foto: JW Marriott C Vaša privátna izba v luxusnom hoteli v Cuzco. Zaspíte hlbokým spánkom v mäkkých perinách. Machu Picc Peruánci vedia ako pohostiť návštevníka. Zlepšite si ubytovací štandard na konci zájazdu a cíťte sa Cestou sa stretávame aj s domácimi a pri výhľadoch na Andy sa tají dych. Foto: Ľubor Kučera - BUBO Lamy, alpacy aj vikune. Naučíme Vás všetky rozdiely. Foto: Zuzana Hábeková - BUBO Tieto krásne tvory určite uvidíme. Kto uloví najlepšiu fotku? Vedeli ste, že pľujú? Foto: Ľubor Kuče Odkaz Inkov tu ešte žije. Koloniálna architektúra v srdci ríše Inkov. Na Machu Picchu sa dopravíme vlakom. Táto spoločnosť sa podieľa na podpore lokálnej komunity, odváža Nádherné obrazy, ktoré Peru ponúka každému. Foto: Rommy Yeogusuku - Setours BUBO A sme tu. Tento výhľad sa nedá zabudnúť a my sa ho nikdy nevieme nabažiť. Foto: Ľubor Kučera - BUBO Hiram Bingham, júl 1911 Hiram Bingham, júl 1911 Machu Picchu, bájne sídlo Inkov. Naživo je rovnako krásne ako na fotke. Absolútne nič mu nechýba. Ak
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333033
Cena od: 4 740 €
Príplatky od: 1 656 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

12.07.2024 12 dní First Minute 5 160 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
13.09.2024 12 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
04.10.2024 12 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
25.10.2024 12 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
15.11.2024 12 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
23.12.2024 12 dní First Minute 5 170 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
20.01.2025 11 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
03.02.2025 11 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
21.02.2025 11 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
07.03.2025 11 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
22.03.2025 11 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
04.04.2025 11 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
11.04.2025 11 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká
24.04.2025 11 dní First Minute 4 740 € +1 656 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Zelené latino trio Ekvádor, Galapágy a Peru. Kultúra Inkov kontra divočina na chránených Galapágoch. Unikátna kombinácia dvoch svetov - čistého oceána a majestátnych Ánd. Do toho špičková peruánska gastronómia a šťavnaté ovocie z ekvádorských hôr. Kolibríky vs kondory, lamy vs leguány. Také budú dni plne zážitkov na jednej rýchlej ceste do Južnej Ameriky.

1. deň:
Odlet z Viedne s kvalitnou leteckou spoločnosťou produkujúcou čo najmenšie množstvo emisii ako sa len dá, ktorá má okrem iného aj aktívne projekty podporujúce lokálne komunity, vo veľkom šetrí s papierom a zároveň recykluje odpad, funguje moderne a zmýšľa ekologicky... Letecký priemysel sa v tomto smere posúva vpred, čo nás veľmi teší a my vyberáme to najlepšie pre Vás a pre našu planétu Zem. Večerný prílet do Ekvádoru ešte v ten istý deň. Čoraz viac ľudí si  túto cestu chce spríjemniť a využije možnosť doplatenia Business class. Vyskúšajte to aj vy a budete sa tešiť aj na samotnú cestu na zájazd. Priletíte do svojho cieľa oddýchnutý. V CK Vám v tomto radi poradíme.
Mesto Quito leží na úpätí sopky Pichincha vo výške 2 800 m n. m. Krajina, ktorá sa za posledné roky výrazne posunula dopredu. Platí sa tu americkým dolárom, varí sa tu špičková gastronómia, nájdete tu množstvo zážitkov a chráni tie najkrajšie kúty našej planéty. To všetko spoznám s minimálnym dopadom na životné prostredie. Pri tom všetkom si stále Ekvádor zachováva svoju tradíciu, pohostinnosť a nekončiacu pohodu. Podľa mnohých to je najpokojnejšia a najbezpečnejšia juhoamerická metropola. Čakali by ste toto v Južnej Amerike? Po prílete do Ekvádoru stretnutie v príletovej hale letiska. Odvezieme sa do hotela a povieme si informácie o ďalšom programe a nasleduje oddych. Ako sa Vám dýcha v tejto nadmorskej výške? Nádherné, žiarivé Quito plní naše sny o ďalekých cestách. Všetko tu je iné, akosi viac čarovnejšie a mystickejšie. Dobrú noc v magickom Ekvádore, kde Vás ľudia vítajú s otvorenou náručou. Odporúčame ísť spať čo najneskôr, aby ste sa rýchlejšie preorientovali na časový posun a nezobudili sa skoro nad ránom.

2. deň:
Dobré ráno Quito. Aby sme boli presnejší, tak San Francisco de Quito. Vychutnáme si raňajky a dnes nás čaká celodenná prehliadka tohto pokojného juhoamerického hlavného mesta. Námestie nezávislosti, katedrála, kostoly San Francisco a Santo Domingo, La Mercet, miestne gurmánske špeciality. Koloniálne stavby a kostoly budú dnes častým terčom Vašich fotoaparátov. Je to tu nádherné.
Mesto bolo založené ešte v roku 1534 a pýši sa vyše 20 kostolmi a katedrálami. Hlavnou hviezdou je však Metropolitná katedrála, kde sa prelialo množstvo inkského zlata. Kto prvý nájde v katedrále obraz poslednej večere? A čo to majú prestreté na tom stole? Je to prasiatko cuy, ktoré ochutnáme v Peru!
Všetci sa tešíme na MITAD DEL MUNDO – stred sveta. Áno, ideme na rovník a vyskúšame si niekoľko jednoduchých pokusov. Do ktorej strany sa nakloní vajíčko postavené na klinci? Vedeli ste, že Inkovia tu zamerali rovník správne a Francúzi ho zamerali úplne zle? A vedeli ste, že tu pôsobil aj Milan Rastislav Štefánik? Mnohí z Vás už stali na významných geografických bodoch na našej planéte a viete, že to je úchvatný zážitok niečo takéto dosiahnuť, tak kto z Vás po prvý krát oficiálne prekročí na druhú stranu pologule, prejde sa po rovníku a uhádne do ktorej strany Vás to nakloní?

3. deň:
Ráno sa zbalíme a odchádzame na letisko do Quito. Odlietame 1000 km do hĺbky Tichého oceánu. Vzdialenosť, ktorú iné živočíchy nevedeli prekonať a preto Galapágy ostali takým výnimočným miestom. Na letisku v Quito, vybavíme vstupnú kartu na Galapágy, kartu INGALA. Vybavenie aj poplatok je už v základnej cene zájazdu. Následne náš partner zachekuje batožinu, lebo toto je v prípade Galapág zložitejšie- musíte prejsť špeciálnou kontrolou (viac informácií dostanete v pokynoch k zájazdu) a dostanete špeciálnu svorku, aby ste batožinu už nemohli otvoriť. Na letisku kúpite posledné fľaše rumu (za nižšiu cenu) a odlietame. 6 tisíc metrov vysoké sopky vystriedajú nedozerné vody Tichého oceánu.
Pod nami sa z tmavomodrého oceánu vynorí čierny vulkanický ostrov Baltra a my pristávame na mieste, ktoré dôkladne reguluje príchod turistov. My máme všetko vybavené a tak nemáme s ničím problém. Psy nám oňuchajú batožinu, prejdeme zložitými colnými procedúrami, zoznámime sa so zákonmi, ktoré budeme dodržiavať, aby sme unikátne prostredie zachovali aj pre ďalšie generácie. Lekciu o ochrane životného prostredia by Galapágy mohli dať mnohým miestam na svete.
Vydáme sa expedičným autobusom krížom cez Baltru (15 minút). Nasadneme na domorodú lodičku a cez kanál Itabaca sa preplavíme na hlavný ostrov Santa Cruz a aj toto je super zážitok. Takýto transfer z letiska je vskutku unikátny a je hneď jasné, že sme na špeciálnom mieste.
Nasadneme na naše prenajaté džípy, batožinu naložíme dozadu a naši šoféri po prekvapivo dobrých cestách stúpajú hore na sopku. Okolo nás je zrazu zeleň a my dávame pozor, aby sme nezrazili korytnačku obrovskú – na tomto ostrove sa ich nachádza najviac na celých Galapágoch. Následne po hodine zbehneme opäť dolu k moru a ubytujeme sa v našom hoteli v hlavnom meste ostrova v Puerto Ayora 5 minút od absolútneho centra. Naobedujeme sa v najlepšej reštaurácii mesta, kde máme rezervovaný stôl hneď pri okne. Čerstvé ryby, ceviche, tamarindový džús či caipirinha. Večer sa prejdeme suvenírovými obchodíkmi, zastavíme v bare a nafotíme si z vtáčej perspektívy húf žralokov, ktorí lovia malé rybičky v nasvietenom prístave.

4. deň:
Po raňajkách vyrážame do Darwinovho centra. Kamenným chodníkom medzi stovkami obrovských kaktusov prichádzame na miesto, ktoré nás uvedie do problematiky ostrovov.
Prečo sú Galapágy také známe? Život Charlesa Darwina a čo ho na Galapágoch uchvátilo. Kde žila najslávnejšia korytnačka sveta Osamelý George? Naozaj mal 150 rokov? Dnes chceme vidieť minimálne tucet korytnačiek a zároveň viac druhov. Chceme si pozrieť kostru veľryby a celé múzeum v Darwinovom centre. Chceme vidieť uškatce, loviace pelikány a potom skočiť na pláž.
Hodinová prechádzka po najkrajšej pláži ostrova a zrejme aj celých Galapág. Bielučký piesok a modré more..no čo je absolútne unikátne, tak v mori môžete vidieť plávať jaštery – leguány morské. Keď Charles Darwin uvidel plávajúce leguány a všimol si že chvost týchto prajašterov nemá okrúhly priemer ako je bežné, ale je plochý aby sa ním dalo manipulovať ako kormidlom. Keď si všimol, že tieto leguány nozdrami vysmrkujú prebytočnú soľ, ktorú do svojho tela dostali tým, že sa živia morskými riasami. Keď si všimol, že majú silné pazúry prispôsobené tomu, aby sa vedeli zachytiť pri plávaní na skalu. Že na rozdiel od farebných suchozemských leguánov sú tieto čierne, prispôsobené prostrediu kde sa pohybujú. … Doplo mu, že tieto zvieratá sa prispôsobili okolitým podmienkam, ktoré sú na Galapágoch unikátne. No keď to takto zreteľne vidieť na odľahlých Galapágoch, tak to musí platiť aj inde – dovolil si zauvažovať Darwin.
“Neprežijú tí najväčší a najsilnejší, ale tí, ktorí sa čo najlepšie dokážu prispôsobiť”
Dnes vedci tvrdia, že sa evolučne živočíchy a teda aj ľudia nemenia iba z generácie na generáciu. Ale všeobecne sa verí, že evolúcia prebieha u nás každodenne. Každým dňom sa prispôsobujeme okolitým podmienkam. Neprežijú tí najväčší a najsilnejší, ale tí, ktorí sa čo najlepšie dokážu prispôsobiť okolitým podmienkam.
Pozorujeme ich z bezpečnej vzdialenosti, podľa pokynov sprievodcu, aby sme nenarušili ich pokoj. Potom si berieme plavky a okuliare a ak budeme mať šťastie, tak si s leguánmi zaplávame. Miestni sprievodcovia nás vedú za ďalšími unikátnymi zážitkami.  

5. deň:
Tortuga Bay sa skladá z dvoch pláží: Playa Brava a Playa Manda. Playa Brava je pláž s obrovskými vlnami vhodná pre odvážnych surfistov, kde sú častými návštevníkmi žraloky. Tu sa nebudeme kúpať. Po nádhernej bielej pláži sa vydáme vpravo a asi 15 minút idú naše bosé nohy vo vode, topánky v ruke. Ideme stredom a nie hore na dunu. Tam totižto korytnačky kladú vajíčka. Tie miesta sú označené a je tam páska, ktorá hniezdo ohraničuje. Vieme koľko si môžeme dovoliť a miestny CK sprievodca nás upozorní a vysvetlí, ako to tu funguje. 
Najväčšími nepriateľmi korytnačiek sú novo dovezené živočíchy ako mačky, prasce, ktoré korytnačie vajíčka nájdu a zjedia. Prídeme až k malému zelenému mangrovníkového lesíku pod ktorým sa vždy (čo sem 10 rokov chodíme) vyhrievajú morské leguány. Do vody chodia 2x za deň na 10 až 15 minút, ale je ich tu toľko, že šanca je značná. Uvidíte leguány vystrekovať soľ z nozdier. Všímajte si ich chvosty prispôsobené plávaniu. Naučíte sa rozlišovať samca s veľkými ostňami na chrbte a hlave od samičiek. Na bielučkom piesku sa čierne leguány vynímajú a budete mať ohromný zážitok.
Potom sa vydajte ešte 3 minúty krížom a prídete k pokojnej lagúne na Playa Manda kde môžete kajakovať či si v bezpečí zaplávať, šnorchlovať v pokojnej vodičke. Často tu vidieť morské korytnačky či plávať raje a zvláštne vtáky, ktoré máme v CK radi- volajú sa Booby (čítaj Bubi - sula modronohá). 
Alternatívne Vám vieme uvedené aktivity prispôsobiť tak, že sa ešte navyše môžete zúčastniť jedného celodenného fakultatívneho výletu na okolité ostrovy spojené aj so šnorchlovaním a obedom na lodi. Viac informácii a výber skvelých výletov nájdete v doplnkových službách k zájazdu. Fakultatívny výlet odporúčame nakoľko Vám dotvorí komplexný obraz o Galapágoch a prinesie ešte väčšie zážitky.   
Celý program je organizovaný s pomocou CK miestnych partnerov, odborníkov na tunajšie prostredie, s dôrazom na rešpektovanie a ochranu prírody, života v nej tak, aby bol dopad našej návštevy minimálny. Cestujeme rozumne, správame sa príkladne a rešpektujeme pravidlá. 

6. deň:
Vrátime sa z Tichého oceánu do hlavného mesta Ekvádora a ideme do hmlového lesa.
Dnes nás čaká ľahká turistika v okolí dedinky Nono, ktorá je ešte z koloniálnych čias s ekologickým cítením a zaujímavým ekosystémom. Je to doslova magická oblasť, kde poletujú kolibríky a ak budeme mať šťastie a dobrú karmu, tak určite dnes nejedného uvidíme. Je to miesto, kde sa hmla spúšťa po vysokých kopcoch dolu do údolia a dodáva tejto scenérii neuveriteľné tajomno. Kvôli tomu je toto prostredie tak zelené, svieže a bujné. Na tieto nevšedné fotografie sa budete po zájazde ešte dlho pozerať a spomínať. Máte pocit, že sem musia utekať všetci obyvatelia hlavného mesta, ak sa chcú nachvíľu zresetovať a vyčistiť si hlavu. K tomu sa tu dá toho veľmi veľa robiť, či už pozorovať vtáky, jazdiť na koni, vybrať sa na prechádzky, ľahkú turistiku, alebo bicyklovať. Ecoturizmus je s dedinkou Nono úzko spätý. Na koňoch tu jazdia približne od roku 1500, keď sa sem dostali španielski dobyvatelia a predstavili tieto vznešené zvieratá domácemu obyvateľstvu. Od tých čias sa táto oblasť uberala smerom k rančérskému spôsobu života a my veríme, že to tak ostane aj naďalej.
Toto miesto navštevujeme už niekoľko rokov a vždy odchádzame nadšení. Naša miestna partnerka Lorena sa stará o propagáciu miestneho hmlového lesa. Ubytovanie v čistých a útulných izbách, kde sa nachádza prastarý (zrekonštruovaný, ošetrený) nábytok, kde sa používajú bio čistiace prostriedky vyrobené na prírodnej báze nás spojí s duchom Ekvádora.
Turisti väčšinou ostávajú v centre Quita a takmer nikto nehľadá niečo tak unikátne ako je príroda v tomto okolí. Tu v Nono sme to unikátne našli. Stretnutie s domácimi, ktorý Vás privítajú a pohostia s čistým a otvoreným srdcom. Všade je prekrásne rozkvitnutá zelená príroda, neskrotné vrchy Ánd, ľudia žijú v pokojnom tempe a my získavame pravdivý obraz o krajine.

7. deň:
Prebudenie sviežim ekvádorským vánkom z exotickej záhrady. Ako raňajky sa zvyčajne podávajú čerstvo upečené syrové empanady alebo humitas, ktoré majú syrovo-kukuričnú konzistenciu, ktorá sa pripravuje varením v kukuričnom liste. Svieži čerstvý džús z tamarilo, kávička, zrnka ktorej pochádzajú z hmlového lesa, čerstvé pečivo a domáce džemy. Načerpáme energiu v prebúdzajúcej sa prírode a tešíme sa na dnešné zážitky.
4-hodinová ľahká túra do hmlového lesa, kde sa necháme ešte opantať rajskou zeleňou. Sme v oblasti, kde sa Andy stretávajú s regiónom džungle a pobrežia. Porasty sú husté a väčšie. Andské svahy tu zachytávajú vlhký vzduch prichádzajúci od pobrežia a preto sa to tu volá hmlový les. Len Vy a príroda, o ktorej ste tak dlho snívali. Na obed návrat do vily, priestor na obed, prípadná sprcha a ideme do ďalšej krajiny.
Letíme do Peru. Pristávame na modernom letisku Jorge Chávez v časti Callao. Či už letisko v Quito, alebo aj letisko v Lime, obe patria medzi tie najlepšie hodnotené v rámci celej Južnej Ameriky. Meníme peniaze Nuevos soles (v preklade Nové slnko), miestnu menu, ktorou budeme v najbližších dňoch platiť. Bienvenidos al Peru! 

8. deň:
Ranný budíček a opäť sa presúvame na letisko. Tento raz letíme na severovýchod Peru, do mesta Cusco. Machu Picchu je ukryté hlboko horách, ale táto cesta sa vyplatí.
Cuzco je mesto, ktoré vyrástlo na inkských základoch, rozložené po okolitých údoliach a z ktorého si Španieli urobili základňu pre ďalšie objavy. Nás tu namiesto Španielov vítajú naši miestni partneri z Cuzca, naši priatelia, ktorí participujú na rôznych projektoch ochrany životného prostredia a trvalo udržateľného turizmu. Vďaka cestovaniu s CK do Peru už aj vy, vážení klienti, nepriamo prispievate na podporu unikátnych projektov. Či už to je čistenie pobrežia Peru, podpora lokálnych komunít a ich remesiel, podpora škôl a chudobných detí v horách Ánd, aby sa im dostalo vzdelania, to zanecháva skvelý pocit z cesty, ktorú ste sa rozhodli realizovať s nami.
Sme ubytovaní v absolútnom centre, v hoteli koloniálneho štýlu, doslova niekoľko metrov od hlavného námestia, Plaza Mayor. Je tu možnosť objednať si najlepší boutique hotel JW Marriot El convento v meste umiestnený v historickej budove kláštora zo 16. storočia, ktorý získal ocenenie World Travel Awards 2018 v kategórii najlepší hotel kultúrneho dedičstva (odporúčame). Princezné, princovia, politici, známe osobnosti preferujú ešte aj značku Belmond, ktorá je taktiež u nás v ponuke. Architektúra týchto hotelov je taktiež veľmi unikátna. Je v nej zakomponovaná časť objavených inkských ruín a tak samotná cesta na raňajky bude akoby prechádzka uličkou, ktorou chodili a ktorej sa dotýkali samotní Inkovia v dávnych časoch. Áno, aj steny hotela navodia človeku zimomriavky, ak viete kde ste a na čo sa dívate. Nádherne dielo a odkaz, ktorý sa teraz uchová pre ďalšie generácie. 
Cusco, znamená v preklade pupok sveta, je bývalé centrum impéria Inkov, najväčšej indiánskej ríše, ktorá sa zrodila na americkom kontinente. Práve tu v meste a okolí sa nachádzajú najkrajšie pozostatky stavieb, ktoré nám Inkovia zanechali. Prezrieme si štyri najznámejšie z nich, ktoré sa nazývajú Cuatro ruinas (štyri ruiny). Prehliadku štyroch ruín už máte v cene. Na niektoré miesta kam sa dá ísť aj pešo, tak pôjdeme pešo, aby sme minimalizovali využívanie mikrobusu/auta. Nejde však o žiadne veľké vzdialenosti, prehliadka je plynulá a pohodová, majte iba kvalitnú obuv.
Začíname iba dvesto výškových metrov nad mestom, na pevnosti Sacsayhuaman. Majestátna stavba, o ktorej Španieli vyhlásili, že to musí byť dielo diabla. Odfotíte sa s lamou? Ale pozor, keď budete robiť selfie – keď sa priveľmi priblížite, tak pľujú. Nasleduje posvätné Q´enko, vápencová skala, ktorú Inkovia zakomponovali do svojho chrámu, pričom využili aj jaskyne a tunely pod skalou. Máte chuť na niečo malé? Dáme si Choclo con queso (čítaj čoklo kon keso) od miestneho predajcu (okrem reštaurácie, ochutnáme aj kvalitnú ponuku miestnych pánov a žien), veľkozrnnú andskú kukuricu, ktorá sa zvykne jesť s ovčím, alebo iným syrom. Je to jednoduchá delikatesa.
Pokračujeme k spirituálnym kúpeľom Tambo Machay, kde Inka prichádzal s celým svojim sprievodom, keď sa potreboval poradiť s bohmi o problémoch súvisiacich s ríšou. Neďaleko sa ešte zastavíme pri pevnosti Puca Pucara, červenej pevnosti, ktorá strážila okolie, ako aj cestu do Cusca. Poobede pokračujeme prehliadkou historického centra Cusca, kde môžeme na každom rohu obdivovať nepochybne majstrovskú stavebnú zručnosť starých Inkov. Námestie Plaza Mayor patrí určite k najkrajším námestiam v Novom svete. Katedrála s barokovou koloniálnou fasádou, Iglesia Compania de Jesus (kostol Spoločnosti Ježišovej) a na kopcoch okolo nás stovky domov, ktorých svetlá po zotmení pripomínajú oblohu. Večer určite odporúčame ochutnať gurmánsku špecialitu z Ánd, morské prasiatko Cuy, z trvalo udržateľného chovu. Ideme do kvalitnej a overenej reštaurácie. Garantujeme TOP gurmánsky zážitok. Na svoje si prídu aj vegetariáni.

9. deň:
Kufre nechávame v hoteli a berieme si iba príručne batohy. Dnes pocestujeme naľahko. Potrebujete si zbaliť iba osobné cenné veci, doklady, fotoaparát s nabíjačkou, veci na prespatie a prezlečenie do druhého dňa (bude možnosť kúpať sa v termálnom prameni, tak nezabudnite na plavky). Deň, na ktorý sme sa všetci tešili, je za rohom. Na jednu noc opúšťame Cusco a vyrážame smer Machu Picchu! Posledný z vrcholných okamžikov nášho putovania.
Najprv sa cez údolie rieky Urubamba presunieme do mestečka Ollantaytambo. V Ollantaytambe vystúpime, rozlúčime sa so šoférom a tu sa začína naša bájna cesta lokálnym vláčikom do mestečka Machu Picchu Pueblo, resp. Acuas Calientes, kde prespíme. Oba názvy sú správne. Už táto cesta je veľký zážitok. Nielen kvôli krásnej scenérii hôr, ale aj vďaka vedomiu, že vlak je jediná možnosť, ako sa na k Machu Picchu dá prepraviť. Zároveň je táto vlaková spoločnosť aj jedinou možnosťou ako sa môžu dopraviť samotní obyvatelia do svojich osád popri trati, ako im môžu z mesta priniesť potraviny či potrebné materiály či inú pomoc. Ak náš vlak na krátku chvíľu zastane a opäť vyrazí, vedzte, že práve odovzdali určitú pomoc komunite, alebo vystúpil/nastúpil miestni Peruánec a hneď sa pokračuje ďalej! Zároveň to je aj jediná možnosť, ktorou sa z Machu Picchu odvážajú odpadky. Samotná cesta vlakom trvá dokopy 1 hod 45 min. a plynulo ubieha. Vo vlaku bude poskytnuté drobné občerstvenie od vlakovej spoločnosti (majú výborný mandľový čaj). Kúpou lístka nepriamo podporujeme aj takéto prepotrebné projekty a aktivity zamerané na život v lokálnej komunite.  
Lístky na vlak a lístky na ruiny na mieste už nekúpite, ale my ich už máme niekoľko dní vopred zabezpečené. Machu Picchu reguluje počet návštevníkov, a to stanoveným maximálnym počtom návštevníkov za deň, lokálnym shuttle busom premávajúcim medzi Acuas Calientes a vstupnou bránou, jednosmerným charakterom prehliadky ruín... vďaka čomu na mieste panuje silná organizovanosť, malé čakacie doby a dostatok priestoru na lovenie vzácnych záberov. Máte 100% kvalitný servis od CK, aj na tomto mieste sa vyznáme a všetko Vám vysvetlíme.
Vláčikom prichádzame do malebného mestečka, ktoré nám bude pripomínať alpské lyžiarske stredisko. Vysoké štíty sú všade okolo nás. Oproti Cuscu sme zišli o vyše tisíc výškových metrov a tak sa nám v Machu Picchu Pueblo dýcha veľmi dobre. Očakávania narastajú a naša cesta graduje. Tam kdesi, nad nami, je Machu Picchu a od vzrušenia sa ani nedá zaspať. Nezabudnite si premazať fotky, uvoľniť pamäť a dobiť batérie! Budík si nastavujeme na skorú rannú hodinu, aby sme stihli toho čo najviac. Oplatí sa.

10. deň:
Dnes nás čaká vyvrcholenie našej cesty, slávne MACHU PICCHU! Zabudnuté inkské mesto. Odchádzame skoro ráno z hotela do centra mestečka, v ktorom už panuje čulý ruch. Ľudia postávajú v radoch a čaká sa na príchod prvých shuttle busov. Privátne autá a autobusy majú k ruinám vstup zakázaný z pochopiteľných dôvodov.
Pre tých aktívnych je možnosť pešieho výstupu po Ceste Inkov až k samotným ruinám. Zobudíte sa skôr a budete približne 2 hodiny stúpať strmými schodmi do kopca. Sprievodca Vám vysvetlí cestu. Hiram Bingham sa v roku 1911 týmto kopcom doslova plazil, ale dal to a predstavil Machu Picchu celému svetu. Keď viete takéto fakty, pocit z výstupu a bolesť v nohách stojí za to, aby ste po náročnom stúpaní vyšli k domu strážnika a lapali dych nad unikátnosťou Machu Picchu rovnako ako lapal dych Hiram Bingham (je krásne ako na všetkých tých fotkách, ktoré ste kedy videli). Prípadne možno zvolíte radšej pohodlnejšiu alternatívu a vyveziete sa miestnym shuttle busom za malý príplatok 12 USD (odporúčame).
Prichádzame k vstupnej bráne. Rozdávame si lístky na ruiny a pripravíme si cestovné pasy. Lístok máme na presnú hodinu. Kontrola dokladov, všetko sedí a ideme dnu. Úzkym chodníkom obchádzame skalu pred nami. Po ľavej ruke máme skalu, na ktorej sú pamätné tabule z čias objavenia ruín, po pravej ruke máme údolie a famózne výhľady na prekrásnu prírodu. Až tu sa prišli ukryť Inkovia. Naozaj nádherná skrýša. Už len malý kúsok a v pozadí sa objaví ten nezabudnuteľný štít hory, ktorý ste už sto krát videli a vonkajšie hradby sú priamo pred nami. Stúpame doľava schodmi hore na rampu pod Domom strážnika, aby sme mali najkrajší výhľad na celý areál. Môžete to vidieť 100x na fotkách, ale nedá sa to porovnať s pocitom, keď to človek uvidí naživo. Dokážete tu stáť aj 4 hodiny a jednoducho si to užívať. Miesto, kde človek cíti energiu starobylej kultúry Inkov a až odmieta uveriť, v akom dobrom stave a zachovalo. Prečo nebolo nikdy dobyté? A na aké účely slúžilo? Naši top sprievodcovia Vám tieto otázky zodpovedajú. Prehliadka mesta, pri ktorej urobíte desiatky fotiek. Kto najlepšie zachytí výraz pózujúcej lamy? Pohybu chtiví majú ešte možnosť absolvovať jeden z dvoch nenáročných trekov, ktoré môžete v okolí ruín absolvovať, či už Slnečná brána (stúpanie 45-60 min) alebo Inkov most (20-30 min). Alebo dáte prednosť rozjímaniu na tomto magickom mieste? Vychutnáme si každý kút a cítime sa ako dobrodruhovia. Pre mnohých to je najkrajšia pamiatka na svete. Zaradíte ju tam aj vy?
Poobede vyrážame vláčikom späť do Ollantaytamba a následný presun späť do Cusca. Machu Picchu bolo vyhlásené za novodobý div sveta a verte, že Vás nesklame ani na sekundu.

11. deň:
Ešte stále máme v hlave včerajší TOP zážitok a pomaly ho spracovávame. Využijeme ešte pár posledných hodín v Cuscu, a vychutnávame si atmosféru, ktorá tu vládne. Ak ste doteraz ešte nekúpili šál, rukavice, alebo sveter, teraz je ten správny čas podporiť lokálne remeselné komunity a vybrať si pekný suvenír. Poobede nás čaká odlet z Cusca do Limy, kde si počkáme na let do Európy. Miniete posledné nuevos soles a stále nemôžete uveriť, koľko zážitkov sme ulovili za tieto dni. Pred sebou máme prelet ponad celý Atlantik a dostávame sa domov. Dovolenka, vďaka ktorej sme spoznali prírodu Ekvádora, divočinu Galapág a tajomstvá Inkov, bezpečnou a ekologickou cestou. Dobrý pocit na tele aj na duši. Taký je návrat zo zájazdu s CK. Kam pôjdete nabudúce? 

12. deň:
Prílet do Európy. Transfer kvalitným CK transferom do Bratislavy (v prípade, ak ste si objednali túto službu). Zdieľanie zážitkov s rodinou a priateľmi a znovu prežívanie krásnych dní, ktoré ste práve absolvovali. Ktorý zážitok bol TOP? Ktorá fotografia je najlepšia? 

vyberte si ubytovanie
Európska cestovná poisťovňa






Destinácie

Zobraziť všetky »

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »