Dánsko a Nórsko - Škandinávske kráľovstvá

Moderné vyhliadky nad Cestou trolov.
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Z jej serpentín sa vám zatočí hlava. Nemusíte sa však báť. Naši vodiči sú špičkoví.
foto: Zuzana HÁB Modré ľadovcové jazero Oldevatten.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO /uploads/usr/10872/zajazdy/dansko/cover/evaandrejcova_dansko.jpg Deti si to tu rýchlo obľúbia a nebudú chcieť odtiaľto odísť. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Naše prvé kroky vedú na najsevernejší cíp Dánska, pohodlne a rýchlo sa tam dostaneme vďaka šikovným Dánske pláže sú útočiskom domácich, chodia sem na romantické prechádzky alebo piknik na pláži.
foto? Krásna pláž, na ktorej si vychutnáme výhľady na šíre moria. Uhádnete ktoré?
foto?: Eva ANDREJCOVÁ — Začínať budeme v Aalborgu, štvrtom najväčšom mesta v Dánsku a zároveň jednom z najstarších obývaných Komfort na cestách, takto vyzerá hotelová izba v obľúbenej sieti Scandic. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BU V aquaparku v našom hoteli sa poriadne vybláznime. Bývali ste už v hoteli s toboganom? foto?: Eva AN Z Farupu si spolu odnesieme plno zážitkov, pridáte sa k nám? foto?: Peter DROBA — BUBO Čaká nás poriadna dávka adrenalínu. Nájdete odvahu? foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Odvážite sa na túto obrovskú vodnú dráhu?
foto?: Archív — BUBO Deň plný zábavy bude ťahákom našej cesty. Zábava pre malých, ale aj dospelých. foto?: Eva ANDREJCOVÁ Celý zábavný park máme ako na dlani. Kto bude najrýchlejší? foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Akonáhle sa dostaneme do aquaparku, už nás nikto nedostane z vody. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Náš sprievodca Peťo naučí vaše deti hrať mini-golf. 
foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Na našej ceste sa zavítame v centre žralokov Kattegat v Grena. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Pri lovení krabov v Kattegate si užijeme kopec zábavy a čo to sa aj naučíme. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — Pri lovení krabov, sa nám podarilo vyloviť aj takúto hviezdicu. No samozrejme skončila pekne späť v Návšteva rozprávkového Dánska sa nezaobíde bez všakovakých morských tvorov. Vzdelávanie vašich detí Pestrofarebné ryby budú pútať náš zrak pri prehliadke podmorského sveta. foto?: Peter DROBA — BUBO V žraločom centre je pre nás zážitkom kŕmenie tuleňov, hladkanie rají a lovenie krabov. foto?: Eva A Zootopia v Givskude vás na chvíľu prenesie na ozajstné safari, k niektorým zvieratám sa dostaneme až Naše dobrodružstvo v Jurskom svete sa začalo asi 170 miliónov rokov dozadu, v období kedy vládli sve y sme počas našej prechádzky videli niekoľko druhov dinosaurov, majestátneho obra Diplodoka, na past Zahráme sa aj na mladých archeológov. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Slony patria k najväčším suchozemským cicavcom. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Uvidíme tu aj zvieratá, ktoré by ste tu nečakali. Aha ťava dvojhrbá! foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Odpočinok v tejto krásnej ZOO nájdeme my a aj tieto krásne gorily. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Já tak rád trsám, trsám. Ty tak rád trsáš, trsáš.
foto?: Peter DROBA — BUBO Ak za vami beží lev, musíte iba dúfať, že chytíte druhý dych. foto?: Peter DROBA — BUBO Farebné domy a všadeprítomné bicykle. Vitajte v Dánsku. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Dánske Odense je známe ako rodisko rozprávkového Andersena. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Atmosféru mesta Odense dopĺňa typická dánska architektúra. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Príjemné parky plné zelene dotvárajú celkovú atmosféru tohto mestečka. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Kde nájdete najviac kociek lega na svete? Predsa v Legolande. Vstupujeme do LEGO sveta.
foto?: Archí Rozhodne vás uchváti svet miniatúr vytvorených z lega, vďaka ktorým precestujeme celý svet. foto?: P Tematické horské dráhy, okrem kráľovstva pirátov sa ocitneme aj medzi Vikingami, a nesmie chýbať ani Detský vláčik nás prevedie z rozprávky do rozprávky. Nasadnite na neho spolu s nami. foto?: Peter DR Zastavíme sa aj na kus reči s Hansom Christianom Andresenom. foto?: Peter DROBA — BUBO Svet lega tu budete vnímať z rôznej perspektívy a užijete si tu kopec zábavy. foto?: Archív — BUBO Rozhodne vás uchváti svet miniatúr vytvorených z lega, vďaka ktorým precestujeme celý svet. foto?: P Z lega si tu môžete vyskladať celú vašu rodinku. foto?: Peter DROBA — BUBO Z legolandu, samozrejme, nikto neodíde s prázdnymi rukami, neexistuje predsa ikonickejší suvenír ako Niektoré miesta nám prinesú príjemné zimomriavky a z nás sa stanú polárnici. foto?: Archív — BUBO Zavítame aj do sveta stratenej Atlantídy. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Z lega tu je postavené hádam všetko. Svet lega vás uchváti. foto?: Peter DROBA — BUBO Počas celodenného behania po Legolande určite vyhladnete. foto?: Peter DROBA — BUBO Prejdeme spoločne viacero známych mostov, medzi ne patrí aj most ponad Veľký Belt, ktorý ponúka krás Deti si na chvíľu oddýchnu pri najstaršej dánskej fontáne na námestí Gammeltorv. foto?: Eva ANDREJCO Farebné domčeky Nyhavnu na brehu kanála patria k najpríjemnejším miestam celého mesta. foto?: Eva AN Či už so zapadajúcim slnkom alebo bez neho, Nyhavn má stále svoje čaro.  Nájdete tu mnoho príjemných V pohode pri vode. Toto je Kodaň a dánska pohodička v plnej paráde. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Budova kodanskej opery je klenotom modernej architektúry. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — BUBO Najznámejší symbol hlavného mesta Dánskej monarchie a náš rozprávkový záver. foto?: Eva ANDREJCOVÁ — Rozlúčka z rozprávkovým Dánskom a nás čaká krajina fjordov a najkrajšia príroda sveta v Nórsku. foto Oslavy sedemnásteho mája v Oslo.
foto: Jozef ZELIZŇÁK – BUBO Nóri svoju krajinu milujú a po tom, čo sme ju spoznali, už aj my.
foto: Jozef ZELIZŇÁK – BUBO Karl Johans gate v Oslo.
foto: archív BUBO V Národnom divadle tvorili velikáni ako Henrik Ibsen či Bjornstjerne Bjornson.
foto: archív BUBO Budova Nórskeho parlamentu.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Pevnosť Akershus chránila Oslo 600 rokov.
foto: archív BUBO V Oslo nájdete hneď niekoľko vynikajúcich reštaurácií.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Najkrajšia moderná opera na svete, Oslo.
foto: archív BUBO Interiér po vstupe do Opery.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Západ slnka z opery v Oslo.
foto: Mirka ZELIZŇÁKOVÁ – BUBO Odporúčame navštíviť aj múzeá na polostrove Bygdoy.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Vigelandov park v Oslo.
foto: archív BUBO Tu nájdeme súborné dielo najznámejšieho nórskeho sochára Gustava Vigelanda, ktorý vyobrazoval človek Angry boy je jednou z najznámejších sôch v parku.
foto: archív BUBO Jeho dielo je vskutku fascinujúce.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Lillehammer a jedinečný výhľad zo skokanských mostíkov, kde si povieme všetko o najkrajšej zimnej ol Bystrina Gudbrandsjuvet. foto: archív BUBO Nórske jahody vám budú chutiť. Počas dlhých letných dní dozrievajú do dokonalosti.
foto: archív BUBO Zastaneme na tých najkrajších vyhliadkach. foto: archív BUBO Počas plavby sa priblížime aj vodopádom, stekajúcim do Geirangerfjordu. Najznámejším z nich je vodop Nezabudnuteľná plavba po fjorde Geiranger a tie najkrajšie a najznámejšie výhľady z Geirangerskej ce Krásne ľadovcové jazero Djupvatnet. Občas sa guľujeme aj v júli. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Nórskeho lososa pozná každý. Nenáročná turistika v krásnej prírode ku splazu ľadovca Briksdalsbreen.
foto: archív BUBO Občas vo vode plávajú aj ľadové úlomky. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Náš BUBO autobus pod splazom Ľadovca Boyabreen.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ Kannesteinen na ostrove Maloy.
foto: archív BUBO Pláže, aké by ste tu na severe nečakali.
foto: archív BUBO Okúpete sa?
foto: Robert TARABA – BUBO Čipkované drevené mestečko Laerdalsoyri.
foto: archív BUBO Vitajte v Bergene. Naša cesta Nórskom sa začína. foto: archív – BUBO Prejdeme aj najdlhším cestným tunelom na svete.
foto: archív BUBO Jazda železnicou Flamsbana je považovaná za jednu z najkrajších a najscénickejších. 
foto: archív BU Železnica nás vyvezie z Flamu do dediny Myrdal a na trati prekonáme rozdiel vyše 800 výškových metro Malá ochutnávka veľkého Nórska. Občas si treba dopriať tradične nórske vafle s kozím syrom! Vyberáme kvalitné zážitkové hotely.
foto: archív BUBO Najznámejší pohľad na najnórskejšie mesto.
foto: Mirka ZELIZŇÁKOVÁ – BUBO V časti Bryggen si porozprávame to najzaujímavejšie o Hanze. foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Čarovná drevená architektúra najnórskejšieho mesta v Nórsku. foto: archív BUBO Losos, los, sob alebo veľryba? Počas našej cesty ochutnáme to najlepšie z nórskej kuchyne.
foto: arc Na bergenskej tržnici s rybami je výber veľký.
foto: archív BUBO Chutné mäso z klepiet kráľovského kraba.
foto: archív BUBO Na mesto sa pozrieme aj zhora. Na horu Floien nás vyvezie vláčik.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333877
Cena od: 3 860 €
Príplatky od: 366 €
Poznávacie zájazdy
Kombinované pobyty

Výber termínu

06.07.2024 13 dní First Minute 3 860 € +366 € odlet: Viedeň letecká
13.07.2024 13 dní First Minute 3 860 € +366 € odlet: Viedeň letecká
20.07.2024 13 dní First Minute 3 995 € +366 € odlet: Viedeň letecká
03.08.2024 13 dní First Minute 3 995 € +366 € odlet: Viedeň letecká
10.08.2024 13 dní First Minute 3 995 € +366 € odlet: Viedeň letecká
24.08.2024 13 dní First Minute 3 995 € +366 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Dve kráľovstvá Škandinávie, ktoré boli v minulosti súčasťou jedného kráľovstva. Úžasná príroda v kombinácii s kopu zábavy a akčnými zážitkami. Dánsku sme vám a vaším deťom ušili skvelý program na mieru. Legoland zložený z miliónov kociek, kolotoče v zábavných parkoch a zvieratká na safari, v ZOO aj v akváriu. Z metropole Dánska, Kodane preletíme do najzelenšieho hlavného mesta sveta Osla. Presunom do najnórskejšie mesto sveta (UNESCO) nás čaká aj najdlhší fjord a najväčší ľadovec. Prechádzať budeme najdlhším cestným tunelom sveta, najstrmšou cestou Nórska a aj slávnou Cestou trollov. Nesmú chýbať ani najkrajšie fjordy Nórska, oba v UNESCO. Poďte spolu s nami do krajiny rozprávkara Hansa Christiana Andersena a najlepšej krajiny na život na svete, užite si tak leto v škandinávskom štýle.

1. deň:
Prilietame do Aalborgu, štvrtého najväčšieho mesta v Dánsku a zároveň jedného z najstarších obývaných miest v oblasti. Po obede v centre mesta sa presúvame na najsevernejší cíp Jutského polostrova. Uvidíme Jutland. Poľnohospodársku krajinu striedajú polia a pasienky s dobytkom. prichádzame na najmalebnejšie miesta v Dánsku, kde chodili pre svoje inšpirácie mnohí dánski maliari. Prechádzame dedinkou Skagen, pozrieme si jej malebné zákutia a prejdeme sa plážami Grenen. Jedny z najkrajších škandinávskych pláží vôbec. Nikto by nepovedal, že v Dánsku niečo takéto nájdeme. Odvážnejší sa počas slnečných dní aj kúpu. Pri trocha šťastí stretneme tulene, ako sa vyvaľujú na pláži. Pozrieme si tam aj bunkre Atlantického valu.

2. deň:
Plno zážitkov ako sa patrí. Poriadne sa vybláznime v jednom z dvoch najväčších zábavných parkov v krajine. Poriadne sa vykúpeme v Aqualande. Užijeme si veľa zábavy, čaká nás Farup aj jeho húsenkové dráhy, kolotoče a vláčiky. Kto bude hladný dáme si hod dog, burgre alebo pizzu. Deň zábavy ako z filmov. Kto sa nebojí ide na „Orkán“ alebo máte nervy na „Saven“? zahráme si golf alebo spravíme detský vodičák? Je tu zábavy na celý deň.

3. deň:
Presunieme sa do centrálneho Dánska, kde sa nachádza jedno z najlepších akvárií so žralokmi. Dozvieme sa o nich takmer všetko. Uvidíme ako sa kŕmia. Zistíme veľa o oceánoch a nájdeme si nových priateľov v rybom svete. Kajakom prejdeme od pólu k pólu a zistíme veľa o ľadových kryhách. Ako sa volá najväčší žralok na svete? Aby toho nebolo dosť zažijeme poriadnu ZOO. Skamarátime sa s gorilami, pozrieme si nosorožce a budeme hľadať levy. Kto sa nebojí vstúpiť s nami do Jurského Parku? Tu si dáme Baobab burger alebo rhino menu? Koľko druhov dinosaurov stretneme?

4. deň:
Dnes nás čaká jedna z top destinácií zájazdu. Celý deň v Legolande. Pri vstupe sa odfotíme s bránou postavenou z lega. Celý svet tu je postavený z lego kociek. Dozvieme sa jeho históriu a pozrieme si modely najvyšších budov sveta, prejdeme sa Aténami, odfotíme sa pri Mount Rushmore, stretneme Hansa Christiana Andersena ako sedí na lavičke a číta rozprávku? Zažijeme dobrodružstvá lego postavičiek z filmov, naučíme sa bojové umenie v Ninjago. Kto si dá obedové menu v Legoréde? Kto si postaví svoju vlastnú figúrku? Zachránime expedíciu do polárnych oblastí?

5. deň:
Presunuli sme sa do rozprávkového mesta, Kodane. Užijeme si ju úplne naplno. Chcete ísť ja do Tivoli? Prejsť sa vodnými kanálmi starého mesta či vidieť ikonické miesta tohto malebného mesta? Prejdeme si mesto a uvidíme dom Hansa Christiana Andersena. Všade plno bicyklov, rôznych tvarov a veľkostí. Ochutnáme dánsku zmrzlinu. Kto sa chce previezť mestom na bicykli? Mesto farebných domčekov ako z rozprávky, povieme si niečo o dobrej dánskej kráľovnej, pozrieme si domček, kde býval najznámejší Dán Hans Christian Andersen, potešíme sa zo sochy Malej morskej panny a odletíme domov. K nezabudnuteľným rozprávkam jednoznačne patrí aj Pippi dlhá pančucha, ktorej obľúbeným zvykom bolo spať s nohami na vankúši a hlavou pod pokrývkou...Je Dánsko rozprávková krajina? Určite sa prejdeme večernou Kodaňou, do hotela sa odvezieme autobusom a plní zážitkov zaspíme.

6. deň:
Minieme posledné dánske koruny, posledný lego obchod a rozlúčime sa definitívne s Dánskom. Prilietame do hlavného mesta Nórska. Prvá prechádzka po promenáde Karl Johans Gate.

7. deň:
Začíname v hlavnom meste Oslo. Ulica Karla Johana – hlavná ulica Nórska, pomenovaná podľa francúzskeho maršala z napoleonských čias a zároveň švédskeho korunného princa. Vysvetlíme Vám prečo. Kráľovský palác, ktorý mestu dominuje a mohutná červená Radnica nad prístavom. Moderná časť prístavu Aker Brygge s krásnymi stavbami od Renza Piana a stredoveká pevnosť Akershus. Pre záujemcov Národná galéria s obrazmi najznámejšieho nórskeho maliara Edvarda Muncha. Mimochodom, na Waldemar Thranes gate 8 v Oslo nájdete aj reštauráciu Schroder, do ktorej rád chodieva Harry Hole. Výhľad na mesto zo strechy prekrásnej modernej opery, kam sa mladí Nóri prichádzajú zasnúbiť. Novučká štvrť Bjorvika a architektúra Barcode. Cítite tu peniaze? Pre záujemcov večera v michelinovskej reštaurácii v centre mesta, respektíve zábava v nočných kluboch jedného z najdrahších miest našej planéty.

8. deň:
Opúšťame Oslo a na najbližších niekoľko dní sa vydávame na cestu nórskou prírodou. Popri najväčšom jazere Mjosa smerujeme k dejisku olympijských hier.  Lillehammer a jedinečný výhľad zo skokanských mostíkov, kde si povieme všetko o najkrajšej zimnej olympiáde v histórii. Viete, kam sa podela olympijská dedina? Prechádzame na sever cez známu dolinu GUDBRANDSDALEN, ktorá je ospievaná v množstve nórskych piesní a podľa ktorej dostal názov typický sladkastý kozí syr. Dolina Romsdalen s najvyššími lezeckými stenami v Európe, ktoré budú padať kolmo na nás. Začínate vnímať Nórsko také, aké je.

9. deň:
Je toto najkrajší deň, aký sa dá v európskej prírode zažiť? Nóri to tvrdia. Úžasná Cesta trolov, ktorej ostré zákruty vám vyrazia dych, a na jej vrchole zažijete jeden z najúchvatnejších výhľadov, aké sa vám v Nórsku naskytnú. Smerujeme k prekrásnemu nórskemu fjordu GEIRANGER (UNESCO). National Geographic ho zaradil medzi najzachovalejšie prírodné pamiatky UNESCO na svete. Vedel prečo. Raj pre milovníkov prírody, hudba Edvarda Griega a rozprávky o troloch. Nezabudnuteľná vyhliadková plavba po fjorde (fakultatívne). Posledný výhľad nad Geirangerom a kreslo kráľovnej Sonje. Spánok v horskom hoteli ďaleko od všetkého, ktorý zaradíte medzi svoje top cestovateľské zážitky. Tu sa zastavil čas.

10. deň:
Najslávnejší ľadovec Nórska Briksdalsbreen sa každým dňom zmenšuje. Vy ho ešte uvidíte. Ľahká dvojhodinová prechádzka krásnou nórskou prírodou. Pokračujeme na západ, do mestečka MALOY. Návšteva jedného najzápadnejších cípov Nórska, atmosféra konca sveta, nórske ticho. Maják, v ktorom straší. Krásna biela pláž s vodou od trinásť stupňov, kde sme sa už mnohokrát kúpali. Atlantický oceán a vy.

11. deň:
Popri Nordfjorde (106 km) smerujeme späť do srdca nórskych fjordov. Po ceste však ešte navštívime ľadovcový jazyk Boyabreen a výborné ľadovcové múzeum v jeho bezprostrednej blízkosti (fakultatívny vstup). Trajektom cez najdlhší nórsky fjord Sognefjord (205 km) k nádhernému drevenému kostolíku v Kaupangeri. Uvidíme aj drevené a čipkované mestečko Laerdalsoyri a zažijeme najdlhší cestný tunel na svete (24 kilometrov). Stojíte uprostred tunela a nad hlavou máte kilometer skaly. Príchod do mestečka FLAM v srdci krajiny fjordov. Priestor pre výlet najkrajšou nórskou železnicou do mestečka Myrdal, z úrovne mora na náhornú plošinu 1000 m.n.m.

12. deň:
Nachádzame sa pri druhom UNESCO fjorde Naroyfjord, ktorý dostal pomenovanie po severskom bohovi, vládcovi mora. Až 1400 metrov vysoké skaly nad hladinou, a 500 metrov pod hladinou. Pre záujemcov dvojhodinová plavba. Majestátny fjord, na ktorý určite nezabudnete. Okolo tretieho najdlhšieho fjordu planéty HARDANGER (179 km) smerujeme do najnórskejšieho mesta na svete. Vitajte v BERGENE: prechádzka mestom, učupeným medzi siedmimi kopcami.

13. deň:
Najnórskejšie mesto na svete, BERGEN: prechádzka mestom, učupeným medzi siedmimi kopcami. Drevené domy obchodníkov ako svedectvo nemeckej histórie Bergenu (UNESCO), najzachovalejšia stredoveká pevnosť v Nórsku. Na rybom trhu možno ochutnáte výbornú rybiu polievku a odvážnejší aj veľrybu. Kúpite si domov losiu či sobiu salámu? Vláčik nás strmým kopcom vyvezie na prekrásnu vyhliadku, odkiaľ budete mať mesto ako na dlani. Odlet domov.
vyberte si ubytovanie
Európska cestovná poisťovňa






Destinácie

Zobraziť všetky »

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »